Grace i Grace
01
31.08.2018

„Grace i Grace" to prozatorski zapis traktujący o zbrodni spisany piórem Margaret Atwood.

Recenzje
Cmentarz Bezimiennych. Potter's Field
02
25.08.2018

Kryminalne śledztwa, w których nieznani są sprawcy morderstw, nieznane są też ofiary, ba!, enigmatyczną postacią jest również osoba prowadząca dochodzenie... Taki intrygujący pomysł na historię zaserwowano w komiksie „Cmentarz Bezimiennych. Potter's Field", który na polskim rynku ukazał się za sprawą wydawnictwa Mucha Comics.

Recenzje
Czarny mercedes
03
24.08.2018

Janusz Majewski, nestor polskiego kina, przyznał kiedyś, że od dawna czuł potrzebę, aby stworzyć powieść gatunkową. Kryminał retro, który – choć osadzony w przerażających czasach II WŚ – nie byłby martyrologicznym podaniem, a prawdziwą historią kryminalną. Traktującej o zbrodni, miłości – miłości na zbrodni. Bohaterach ludzkich, ale równocześnie w jakimś stopniu... demonicznych. A jest tak właśnie w „Czarnym mercedesie".

Recenzje
Perełki noir - Dama z Szanghaju
04
23.08.2018

Wystarczyło jedno spojrzenie Elsy, aby Michael O'Hara, czyli główny bohater „Dama z Szanghaju" został stracony. Było to bowiem spojrzenie wypełnione nie tylko namiętnością i tęsknotą, ale również fałszem. Spojrzenie zwiastujące... zbrodnię. To właśnie od słynnego filmu wyreżyserowanego przez Orsona Wellesa zaczniemy nasz przegląd najciekawszych i najważniejszych kryminałów noir.

Recenzje
Filmy Tarantino jako pulpowe kryminały
05
22.08.2018

Niektórzy twórcy realizują dzieła ponadczasowe. I uniwersalne. Takie, do których można stale nawiązywać (tak w formie, jak i treści) oraz takie, z którymi można eksperymentować. Gatunkowe kino, perełki z reżyserskiego portfolio Quentina Tarantino, nadają się do tego idealnie. Co by było zatem, gdyby jego filmy stały się kanwą pulpowych powieści kryminalnych?

Recenzje
Dziewczyna we mgle
06
22.08.2018

Zło rodzi się w ukryciu. Początkowo potrafi być bardzo niepozorne, choć wprawiony obserwator – nieustępliwy i zdeterminowany detektyw Vogel – wyczuwa zagrożenie. Jest tak właśnie w sugestywnie rozpisanym kryminale „Dziewczyna we mgle", w którym zbrodnia staje się medialnym spektaklem rozgrywającym się w małym, sennym górskim miaseczku...

Recenzje
Tyler Cross
07
17.08.2018

Świat gangsterów. Komu można w nim zaufać, a kogo warto jest zdradzić? To znaczy – sprzedać. Ile można zaryzykować, gdy stawką w mafijnej rozgrywce jest 150 tysięcy dolarów i 17 kilogramów czystej heroiny? Właśnie z takimi dylematami mierzy się Tyler Cross, tytułowy bohater komiksowej serii duetu Fabien Nury-Brüno wydanej za sprawą OMG! Wytwórnia Słowobrazu.

Recenzje
Bestsellery
Zobacz najpopularniejsze tytuły
Wydarzenia
Zobacz ostatnie wydarzenia ze świata kryminału

Ostatnie komentarze

Dodano przez: Ela Rewińska

Polecani autorzy

Marta GuzowskaJacek OstrowskiKatarzyna KacprzakMałgorzata RogalaGrzegorz KalinowskiAlek Rogoziński

ul. Borowskiego 2 lok. 205
03-475 Warszawa

Dane kontaktowe:

+48 22 416-15-81
kontakt@czytamykryminaly.pl 

Newsletter:
Zapisz się do newslettera i otrzymuj
najświeższe informacje ze świata kryminałów.
Zapisując się na newsletter, akceptujesz politykę prywatności
© Czytamy Kryminaly - All Rights Reserved.