Diabelski pakt zbrodni – wolna(?) wola mściciela, czyli komiksowa seria „Zabij albo zgiń"
01
08.09.2018

Dylan to zwyczajny chłopak, który ma swoje radości (małe) i zmartwienia (wielkie). W pewnym momencie jego egzystencji doszło jednak do kumulacji nieszczęść, które sprawiły, że młodzian postanowił ze sobą skończyć. Samobójcza próba okazała się niepowodzeniem – w tym przypadku trzeba mówić, że „niestety", a nie „na szczęście". Dylana zaczął bowiem nawiedzać demon domagający się spłaty czynszczu za życie, które główny bohater komiksowej serii „Zabij albo zgiń" chciał zmarnować.

Recenzje
Face Noir
02
08.09.2018

Szalona pomarańcza i czarny kryminał – z takiego połączenia powstała gra „Face Noir" stworzona przez włoskie studio „Mad Orange". Redefinicja konwencji, dobrze wypracowany schemat, a może wielkie rozczarowanie? Jakie wrażenie pozostawia po sobie historia śledztwa Jacka del Nero?

Recenzje
Widzę śmierć
03
08.09.2018

Krzysztof Kąkolewski już od wielu lat daje się poznać jako wnikliwy obserwator otaczającej rzeczywistości, a także jako osoba, która w bezkompromisowy sposób rozprawia się z historią XX wieku. Reportażysta i publicysta, swój literacki dorobek buduje także poprzez pisanie powieści, czy też opowiadań kryminalnych. W tym samym nurcie utrzymana jest jedna z najnowszych książek tego autora – "Widzę śmierć".

Recenzje
Ostatni policjant
04
06.09.2018

Wszystko zmierza do końca. Ludzie przestają wierzyć, że cokolwiek ma szansę zostać olacone. Miłość, przyjazn, zaufanie – wartości ulegają wypaczeniu. A dzieje się tak z powodu Mai... asteroidy, której przeznaczeniem jest siać zniszczenie. Destrukcję. Nieuchronnie zbliżająca się katastrofa, która ma przyjść za 6 miesięcy, 2 tygodnie i 4 dni, to zadziwiająco ciekawe tło dla opowieści kryminalnej „Ostatni policjant" Bena H. Wintersa.

Recenzje
Nieśmiertelna królowa Kryminałów. Agatha Christie
05
04.09.2018

Pierwsza dama światowego kryminału i nieśmiertelna królowa gatunku. Agatha Christie.

Recenzje
Batman. Rok pierwszy
06
02.09.2018

Gotham City to miasto mafijnych porachunków, bezprawia, codziennych przestępstw, wynaturzeń, bestialstwa, korupcji. Miasto zbrodni. Na długo zanim nocną straż w Gotham zaczął pełnić w nim Batman, miasto miało już swojego obrońcę. Jego imię to Jim Gordon. I to właśnie on, obok Mrocznego Rycerza, jest głównych bohaterem kultowego komiksu „Batman. Rok Pierwszy".

Recenzje
Grace i Grace
07
31.08.2018

„Grace i Grace" to prozatorski zapis traktujący o zbrodni spisany piórem Margaret Atwood.

Recenzje
Cmentarz Bezimiennych. Potter's Field
08
25.08.2018

Kryminalne śledztwa, w których nieznani są sprawcy morderstw, nieznane są też ofiary, ba!, enigmatyczną postacią jest również osoba prowadząca dochodzenie... Taki intrygujący pomysł na historię zaserwowano w komiksie „Cmentarz Bezimiennych. Potter's Field", który na polskim rynku ukazał się za sprawą wydawnictwa Mucha Comics.

Recenzje
Czarny mercedes
09
24.08.2018

Janusz Majewski, nestor polskiego kina, przyznał kiedyś, że od dawna czuł potrzebę, aby stworzyć powieść gatunkową. Kryminał retro, który – choć osadzony w przerażających czasach II WŚ – nie byłby martyrologicznym podaniem, a prawdziwą historią kryminalną. Traktującej o zbrodni, miłości – miłości na zbrodni. Bohaterach ludzkich, ale równocześnie w jakimś stopniu... demonicznych. A jest tak właśnie w „Czarnym mercedesie".

Recenzje
Perełki noir - Dama z Szanghaju
10
23.08.2018

Wystarczyło jedno spojrzenie Elsy, aby Michael O'Hara, czyli główny bohater „Dama z Szanghaju" został stracony. Było to bowiem spojrzenie wypełnione nie tylko namiętnością i tęsknotą, ale również fałszem. Spojrzenie zwiastujące... zbrodnię. To właśnie od słynnego filmu wyreżyserowanego przez Orsona Wellesa zaczniemy nasz przegląd najciekawszych i najważniejszych kryminałów noir.

Recenzje
Filmy Tarantino jako pulpowe kryminały
11
22.08.2018

Niektórzy twórcy realizują dzieła ponadczasowe. I uniwersalne. Takie, do których można stale nawiązywać (tak w formie, jak i treści) oraz takie, z którymi można eksperymentować. Gatunkowe kino, perełki z reżyserskiego portfolio Quentina Tarantino, nadają się do tego idealnie. Co by było zatem, gdyby jego filmy stały się kanwą pulpowych powieści kryminalnych?

Recenzje
Dziewczyna we mgle
12
22.08.2018

Zło rodzi się w ukryciu. Początkowo potrafi być bardzo niepozorne, choć wprawiony obserwator – nieustępliwy i zdeterminowany detektyw Vogel – wyczuwa zagrożenie. Jest tak właśnie w sugestywnie rozpisanym kryminale „Dziewczyna we mgle", w którym zbrodnia staje się medialnym spektaklem rozgrywającym się w małym, sennym górskim miaseczku...

Recenzje
Tyler Cross
13
17.08.2018

Świat gangsterów. Komu można w nim zaufać, a kogo warto jest zdradzić? To znaczy – sprzedać. Ile można zaryzykować, gdy stawką w mafijnej rozgrywce jest 150 tysięcy dolarów i 17 kilogramów czystej heroiny? Właśnie z takimi dylematami mierzy się Tyler Cross, tytułowy bohater komiksowej serii duetu Fabien Nury-Brüno wydanej za sprawą OMG! Wytwórnia Słowobrazu.

Recenzje
Wydarzenia
Zobacz ostatnie wydarzenia ze świata kryminału

Ostatnie komentarze

Dodano przez: Andrzej Sałak

Polecani autorzy

Marta GuzowskaJacek OstrowskiKatarzyna KacprzakMałgorzata RogalaGrzegorz KalinowskiAlek Rogoziński

ul. Borowskiego 2 lok. 205
03-475 Warszawa

Dane kontaktowe:

+48 22 416-15-81
kontakt@czytamykryminaly.pl 

Newsletter:
Zapisz się do newslettera i otrzymuj
najświeższe informacje ze świata kryminałów.
Zapisując się na newsletter, akceptujesz politykę prywatności
© Czytamy Kryminaly - All Rights Reserved.