Tragiczne rysy charakterów - zbrodnicza "Skaza"
01
05.06.2019

W jaki sposób wyjaśnić przestępstwo, gdy brak jest jakichkolwiek – a przynajmniej znaczących – dowodów? Jak zmotywować się do odkrycia prawdy, gdy wszyscy żyją w zmowie zmilczenia? Bo przecież są ciała, choć mimo to... nie ma zbrodni. Tylko krzyk z przeszłości domaga się prawdy... o tym właśnie przekonuje Robert Małecki w powieściowym kryminale „Skaza". Arcyciekawym, mrocznym. Niejednoznacznym – z uwagi na motywacje bohaterów czy gatunkowy ciężar win.

Recenzje
Zbir w świecie zbrodni, horroru i smolistego humoru
02
29.05.2019

Amerykańska mieszanka wybuchowa, w której zawarto klimat opowieści groszowych, nadnaturalną grozę, czarny i gęsty jak smoła humor, elementy wybuchowej akcji i swoistego kryminału z akcją przypominającą lata 40.ubiegłego wieku. „The Goon" Erica Powella to komiksowa perełka, którą wreszcie podziwiać mogą polscy czytelnicy, a stało się to dzięki inicjatywie wydawniczej Non Stop Comics.

Recenzje
Bolesne traumy i zbrodnie sprzed lat - "Kiedyś Cię odnajdę"
03
12.05.2019

Świat ludzkich uczuć - skrywanych emocji, naturalnych, ale też wyuczonych zachowań – intryguje i zdumiewa. Nic dziwnego, że dla wprawionej autorki może stać się on przestrzenią, w której zapisany zostanie dramat i zbrodnia. Potępienie i odkupienie. Małgorzata Rogala, pisarka z nieprawdopodobnym okiem do obserwacji rzeczywistości, społeczną wrażliwością, udowadnia to na kartach powieści „Kiedyś Cię odnajdę".

Recenzje
Grzechy korporacyjnego piekiełka - "Spinka"
04
05.05.2019

Świat biznesu. Finansjery. Wzajemnych układów, zależności. Nie zawsze czystych, a często brudnych interesów i namiętności. Katarzyna Kacprzak w „Spince", swoim literackim debiucie określanym jako pierwszy polsko korpo-kryminał, oddała szczególną intrygę, której nietypowa nastrojowość łączy się z grą pozorów.

Recenzje
Przedwojenna makabra w sennym miasteczku, czyli "Glatz"
05
25.04.2019

W cieniu kłodzkiej twierdzy skrywa się wiele ponurych tajemnic... Sekrety przeszłości bywają bowiem w równym stopniu piękne, co niebezpieczne. Niekiedy zabójczo. O tym właśnie, między innymi, przekonuje Tomasz Duszyński w swojej powieści kryminalnej zatytułowanej jako „Glatz". Bez wątpienia mamy do czynienia z gatunkową perełką.

Recenzje
"Lista Lucyfera", czyli piekielnie wciągający kryminał
06
14.04.2019

Niebywale misternego połączenia artystycznych dzieł i emocjonującego kryminału – słowem sztuki zbrodni – dokonał Krzysztof Bochus w swojej „Liście Lucyfera". Powieści, która wzbudza refleksje, niepokój i podsyca ciekawość, która jest przecież pierwszym stopniem do piekła...

Recenzje
Matka, która odkryje toksyczną prawdę - "Nie pozwól mu odejść"
07
08.04.2019

Co rodzi najwyższy niepokój? Strach o bezpieczeństwo swoich bliskich, niepewność, co do przyszłość. Sekrety, które mogą wyjść na jaw. Tajemnice, które pozostają nierozwiązane. Przekonuje o tym Kathryn Croft w swoim psychologicznym thrillerze „Nie pozwól mu odejść".

Recenzje
Młodzi pomocnicy Sherlocka Holmesa, czyli "Czwórka z Baker Street"!
08
02.04.2019

Drużyna rezolutnych chłopaków, którzy wędrując – ba, gnając! – po ulicach wiktoriańskiego Londynu trafiają na ślady przestępstw. Dziwnych, tajemniczych. Trudnych do rozwiązania. Ich mentorem jest jednak sam Sherlock Holmes, co wpływa mobilizująco na śmiałków. O czym mowa? O komiksie „Czwórka z Baker Street".

Recenzje
Zabójcza i perfekcyjna Pani Domu – „Lady Killer”
09
17.03.2019

Nie można jej odmówić elegancji. Nienagannych manier. Wysokiej kultury osobistej, zaradności, a także... diabelskiej skuteczności. Bo Josie Schuller to nie tylko przykładna matka i żona, ale również zawodowa zabójczyni. Rewolucyjny pomysł zapisano na kartach komiksowej opowieści „Lady Killer". Nieszablonowej, wybitnie rozrywkowej.

Recenzje
Trauma po miłości - zbrodnie w drugim tomie "Grass Kings"
10
16.03.2019

Zamknięta społeczność, w której odkrycie tajemnicy sprzed lat może zniszczyć życie wielu ludzi. Tajemnicy, dodajmy, zbrodniczej. Związanej z zakazaną miłością. Ale nie tylko o tym traktuje komiksowa historia zapisana w drugim albumie „Grass Kings".

Recenzje
Ekstremalne dorastanie kryminalistów, czyli "Deadly Class"
11
16.03.2019

„Morderstwo to sztuka, zabójstwo to rzemiosło, a sztylet wbity w plecy jest tu całkiem prawdziwy". Oto rzeczywistość, którą zapisano w komiksie „Deadly Class". Zabójczo interesującej opowieści o okresie dojrzewania i buntu w latach 80. XX wieku. Zbrodnia odciska się tutaj diabelskim piętnem w sercach nastolatków.

Recenzje
Skandynawskie konspiracje, "Mroczni ludzie"
12
17.02.2019

Człowiek uwikłany w polityczne sidła i zbrodnicze intrygi musi wykazać się wyjątkowym hartem ducha, aby przetrwać – dowieść swojej niewinności, a następnie rozprawić się z oprawcami. Dowodzi tego Niels Oxen w opowieści „Mroczni ludzie".

Recenzje
Rodzinne komplikacje, czyli "Piętno mafii"
13
17.02.2019

Tajemnicze porwanie i nieustępliwe poszukiwania. Jedna prawda schowana za tysiącami kłamstw. Zbrodnia, która budzi pierwotne emocje... Piotr Rozmus w swoim „Piętnie mafii" przedstawia rzeczywistość, w której za grzechy pokutuje się latami. Pasjonująco rozpisany thriller.

Recenzje
Duński Jack Reacher - "Zanim zawisły psy"
14
17.02.2019

Wojna potrafi trwać latami. Nie tylko na froncie, ale również w sercach ofiar i sprawców – choć niełatwo jest wyjaśnić, kto jest kim. „Zanim zawisły psy" Jensa Henrika Jensena to w równym stopniu pasjonujący kryminał, nieoczywisty thriller, jak i dramatyczna opowieść wojenna. Zaskakujące, a jednak bardzo udane zestawienie, które gwarantuje satysfakcję z lektury.

Recenzje
Nieznajomy w domu - "Zamiana"
15
30.01.2019

Zmieniając miejsca, zmieniamy siebie – nasze życie. Czasami na lepsze, innym razem na gorsze. Warto jest o tym pamiętać o czym przekonuje Rebecca Fleet w swoim elektryzującym debiucie „Zamiana", thrillerze, który potrafi odcisnąć wyjątkowe piętno na wrażliwości czytelników. Jest napięcie, wyczuwalne są emocje. I tajemnica do odkrycia.

Recenzje
Zbrodnicze rozrywki, medialne afery - "Gra w oczko"
16
30.01.2019

Niebezpieczne układy. Interesowni mężczyźni, uległe kobiety... i na odwrót. Słabe samce, charakterne niewiasty. Polityka, sport, media, prostytucja – bo przecież wszystko można sprzedać. „Gra w oczko", najnowszy kryminał Grzegorza Kalinowskiego, to pasjonująca, wielowątkowa historia przesiąknięta rozrywką i naznaczona bezprawiem. To tytuł, o którym będzie głośno. W różnych sferach.

Recenzje
Góry skąpane we krwi - "Roztopy"
17
30.01.2019

Topniejący śnieg, odchodzący mróz, słońce, które wyłania się zza chmur... Zwiastuny wiosny. I elementy świata zbrodni. Przekonacie się o tym w „Roztopach" Jędrzeja Pasierskiego.

Recenzje
STYCZNIOWE PATRONATY
18
08.01.2019

Styczniowe patronaty: "Zamiana"- Rebecci Fleet,  "Gra w oczko"- Grzegorza Kalinowskiego oraz "Roztopy"- Jędrzeja Pasierskiego

Recenzje
Bestsellery
Zobacz najpopularniejsze tytuły
Wydarzenia
Zobacz ostatnie wydarzenia ze świata kryminału

Ostatnie komentarze

Dodano przez: Ela Rewińska

Polecani autorzy

Marta GuzowskaJacek OstrowskiKatarzyna KacprzakMałgorzata RogalaGrzegorz KalinowskiAlek Rogoziński

ul. Borowskiego 2 lok. 205
03-475 Warszawa

Dane kontaktowe:

+48 22 416-15-81
kontakt@czytamykryminaly.pl 

Newsletter:
Zapisz się do newslettera i otrzymuj
najświeższe informacje ze świata kryminałów.
Zapisując się na newsletter, akceptujesz politykę prywatności
© Czytamy Kryminaly - All Rights Reserved.