Stewardesa
01
03.03.2020

Cassandra Bowden, stewardesa, doskonale zna poranki spędzone na gigantycznym kacu.
Łatwo popada w ciągi alkoholowe, a to, że od czasu do czasu urwie jej się film, nie jest już
żadną nowością.

Recenzje
Mroczne jezioro
02
27.02.2020

W niewielkiej górskiej australijskiej miejscowości detektyw Gemma Woodstock podejmuje śledztwo w sprawie zabójstwa Rosalind Ryan, młodej nauczycielki z miejscowego liceum.

Recenzje
"W umyśle mordercy", czyli polski "Mindhunter"...
03
02.01.2020

W jaki sposób pisać o zbrodni? Sztuką jest nakreślić cienką niekiedy granicę pomiędzy prawem a bezprawiem. Potrzeba do tego wyobraźni, umiejętności sporządzania intryg. Ale psychopatyczni bohaterowie znani z kart powieści czy filmowych kadrów istnieją naprawdę. Postanowił przyjrzeć się im doktor Łukasz Wroński.

Recenzje
"Pokrzyk", czyli koszmar na jawie...
04
29.12.2019

Lipowo to na mapie polskiego kryminału miejscowość wyjątkowa. Siedlisko zła, gdzie zapisano niejedną tajemnicę, a historie z obyczajowej codzienności potrafią przeradzać się w koszmar na jawie. Katarzyna Puzyńska jest władczynią tej szczególnej krainy, o czym świadczy „Pokrzyk", najnowsza powieść z bestsellerowego cyklu.

Recenzje
A gdyby jutra miało nie być? Poznajcie fantastyczną "Pieśń o Warszawie"
05
15.12.2019

Miasto, czyli miejsca, ale przede wszystkim ludzie. Nie wszystko i nie wszystkich da się ocalić od zapomnienia. Zwłaszcza w świecie, który został dotknięty nuklearną zagładą. Do tego właśnie odnosi się Dominika Tarczoń w swojej niezwykle sugestywnej „Pieśni o Warszawie". Ciekawej treściowo, eksperymentalnej formalnie. Bo kryminał łączy się tutaj z fantastyką i dramatem obyczajowym.

Recenzje
Zło czai się w ukryciu, czyli "Miasteczko Anterrey. Znamię"
06
09.12.2019

Miejsca, które znamy – tylko pozornie. Ludzie, których ufamy – przynajmniej w teorii. Emocje – niejednoznaczne, skontrastowane. I zło, które budzi się w ukryciu... o tych tematach, między innymi, pisze Daniel Radziejewski w swoim „Miasteczku Anterrey...". Historii niezwykle udanej.

Recenzje
Cywilizacyjne szaleństwo i przeklęta prawda, czyli "Rok szczura"
07
09.12.2019

Prawda, czyli zgodność z rzeczywistością. Kłamstwo, a więc celowe zatajenie faktów. Zbrodnia... zatem przekroczenie jakichkolwiek norm. I odebranie godności... lub życia. „Rok szczura" Marty Guzowskiej to powieść, w której nic nie jest do końca oczywisto, przez co wszystko jest tak diabelsko fascynujące.

Recenzje
Demoniczna prawda zakopana w przeszłości, czyli "Sarkofag"
08
01.12.2019

Jakie tajemnice zapisano w historycznych grobowcach? Czy namiętność zawsze prowadzi do zguby? Co z walką w imię sprawiedliwości, gdy opresyjny system nie pozwala na zachowanie prywatności? Nad tymi kwestiami zastanawia się Jacek Ostrowski, który na kartach „Sarkofagu" udowadnia, że jest nie tylko mistrzem w kreśleniu zbrodniczych intryg, ale również doskonałym obserwatorem rzeczywistości.

Recenzje
Upiory wojny, czyli tajemnice "Miasta duchów"
09
07.10.2019

Hitlerowskie Niemcy jesienią 1944 roku – mimo że chylą się ku ostatecznemu upadkowi – to wciąż budzą trwogę. Strach i przerażenie, czyli emocje, które często prowokują do najbardziej makabrycznych zbrodni. Dowodów szukać należy w „Mieście duchów", najnowszej powieści retro-kryminalnej Krzysztofa Bochusa. Niebywale kunsztownej, symbolicznej. Po prostu czarownej.

Recenzje
Zakazane uczucie, nieczyste sumienie i zbrodnia - oto "Warszawianka"
10
07.10.2019

Czar dawno minionego świata. Gdy słowa niosły ze sobą wartość. Gdy elegancji towarzyszył honor. Gdy wolna Polska była jeszcze marzeniem... „Warszawianka" Idy Żmiejewskiej to niezwykle interesująco pomyślany kryminał w stylistyce retro. Zapisano w nim pasję, wiedzę, tajemnice i namiętności. I zbrodnię, rzecz jasna, która związana jest...

Recenzje
Niebezpieczny kameleon - "Sekret antykwariusza"
11
22.08.2019

Człowiek to istota, która potrafi zaadaptować się do najbardziej nawet ekstremalnych warunków. Zwłaszcza gdy jest przyparty do ściany. A w takiej sytuacji znajduje się główny bohater „Sekretu antykwariusza", nieoczywistej powieści spod znaku kryminału i thrillera psychologicznego.

Recenzje
6 głównych powodów, dla których warto oglądać serial "Mindhunter"
12
18.08.2019

Jest rok 1979. Dwóch agentów FBI zostaje wyznaczonych, aby przesłuchać osadzonych w więzieniu seryjnych morderców i wykorzystać pozyskaną wiedzę do zamknięcia nierozwiązanych spraw... w ten właśnie sposób zaczyna się "Mindhunter", wyjątkowy serial wyprodukowany dla Netflixa, w którym kryminalne sprawy łączą się z thrillerem psychologicznym. Co wyróżnia produkcję na tle innych historii?

Recenzje
Ikona telewizji i tajemnice (nie tylko) ze świata zbrodni - "Fajbus. 997 przypadków z życia"
13
17.08.2019

Ikona telewizji. Ceniony dziennikarz, scenarzysta, człowiek, który przez lata odkrywał tajemnice zbrodni. Michał Fajbusiewicz, bo o nim jest wszakże mowa, chyba najlepiej znany jako twórca programu „Magazyn Kryminalny 997" może uchodzić jednak za prawdziwego człowieka renesansu.

Recenzje
Czarny kryminał w indiańskim świecie – komiksowa seria „Skalp"
14
28.07.2019

Czarny kryminał w indiańskim świecie – komiksowa seria „Skalp"

W niektórych historiach honor równoznaczny jest z pojęciem zemsty, natomiast prawda łączy się z odkupieniem win. „Skalp", amerykańska seria komiksowa wymyślona przez Jasona Aarona, jest przykładem właśnie takiej opowieści. Tytuł ten stanowi nadwyraz ciekawe odczytanie konwencji czarnego kryminału, a to choćby dlatego, że akcję historii osadzono w indiańskim rezerwacie – teatrze dla mafijnych działań, ale również miejscu tajnych akcji FBI. Wyróżnikiem całości jest natomiast zadziwiająca niejednoznaczność i bezkompromisowe przedstawienia zbrodni oraz walki z bezprawiem.

Recenzje
Czeska zbrodnia w intrygujących "Krokach mordercych"
15
23.07.2019

Opowieść o morderstwie, w której równie ważne jest nie tylko rozwiązanie sprawy, ale odkrycie prawdy zapisanej w sercach i umysłach zwykłych ludzi – świadków zła. Aby odgadnąć tajemnicę trzeba będzie poruszać się w rytm „Kroków mordercy". Tak brzmi tytuł kryminalnej powieści spisanej piórem Michaeli Klevisove, która w nadzwyczaj przekonujący sposób udowadnia wartość współczesnej czeskiej literatury rozrywkowej.

Recenzje
"Krucyfiks" - psychologia zbrodni w świecie grzechu
16
14.07.2019

Chris Carter to jeden z najbardziej charyzmatycznych twórców współczesnych opowieści ze świata zbrodni. Znawca ludzkiej psychiki i tajników kryminalistyki, wieloletni współpracownik Biura Prokuratora Stanu Michigan, który jako psycholog kryminalny konfrontował się ze zbrodniarzami. Pytał i szukał odpowiedzi związanych z naturą zła. Dowody swoistego dochodzenia zapisuje na kartach bestsellerowych thrillerów. A wszystko zaczęło się od „Krucyfiksu".

Recenzje
Nadnaturalne zbrodnie i erotyczna groza - "Neonomicon"
17
09.07.2019

Literackie dziedzictwo H.P. Lovecrafta najprawdopodobniej zapewniło mu nieśmiertelność. A z całą pewnością – długowieczność. Nic dziwnego, że hołd kultowemu twórcy oddał w końcu Alan Moore, scenarzysta „Strażników" i „Ligi Niezwykłych Dżentelmenów", nie bez przyczyny nazywany Czarownikiem z Northampton. Brytyjczyk doskonale orientuje się w tematyce związanej z okultyzmem, która stanowi jeden z głównych motywów powieści graficznej „Neonomicon".

Recenzje
Eksplozja wolności, miłości i ładunków wybuchowych - "Konsul"
18
09.07.2019

„Konsul" to niezwykła w swej wymowie opowieść, w której historia narodu łączy się z wielką polityką, a pojedyncze zabójstwo o śmiertelne wojny gangów z polityczną rozgrywką o międzynarodowym znaczeniu. A wszystko przy okazji walkę o polską niepodległość...

Recenzje
Bestsellery
Zobacz najpopularniejsze tytuły
Wydarzenia
Zobacz ostatnie wydarzenia ze świata kryminału

Ostatnie komentarze

Dodano przez: KamilJakiśtam

Polecani autorzy

Marta GuzowskaJacek OstrowskiKatarzyna KacprzakMałgorzata RogalaGrzegorz KalinowskiAlek Rogoziński

ul. Borowskiego 2 lok. 205
03-475 Warszawa

Dane kontaktowe:

+48 22 416-15-81
kontakt@czytamykryminaly.pl 

Newsletter:
Zapisz się do newslettera i otrzymuj
najświeższe informacje ze świata kryminałów.
Zapisując się na newsletter, akceptujesz politykę prywatności
© Czytamy Kryminaly - All Rights Reserved.