Bolesne traumy i zbrodnie sprzed lat - "Kiedyś Cię odnajdę"
01
12.05.2019

Świat ludzkich uczuć - skrywanych emocji, naturalnych, ale też wyuczonych zachowań – intryguje i zdumiewa. Nic dziwnego, że dla wprawionej autorki może stać się on przestrzenią, w której zapisany zostanie dramat i zbrodnia. Potępienie i odkupienie. Małgorzata Rogala, pisarka z nieprawdopodobnym okiem do obserwacji rzeczywistości, społeczną wrażliwością, udowadnia to na kartach powieści „Kiedyś Cię odnajdę".

Recenzje
Grzechy korporacyjnego piekiełka - "Spinka"
02
05.05.2019

Świat biznesu. Finansjery. Wzajemnych układów, zależności. Nie zawsze czystych, a często brudnych interesów i namiętności. Katarzyna Kacprzak w „Spince", swoim literackim debiucie określanym jako pierwszy polsko korpo-kryminał, oddała szczególną intrygę, której nietypowa nastrojowość łączy się z grą pozorów.

Recenzje
Przedwojenna makabra w sennym miasteczku, czyli "Glatz"
03
25.04.2019

W cieniu kłodzkiej twierdzy skrywa się wiele ponurych tajemnic... Sekrety przeszłości bywają bowiem w równym stopniu piękne, co niebezpieczne. Niekiedy zabójczo. O tym właśnie, między innymi, przekonuje Tomasz Duszyński w swojej powieści kryminalnej zatytułowanej jako „Glatz". Bez wątpienia mamy do czynienia z gatunkową perełką.

Recenzje
"Lista Lucyfera", czyli piekielnie wciągający kryminał
04
14.04.2019

Niebywale misternego połączenia artystycznych dzieł i emocjonującego kryminału – słowem sztuki zbrodni – dokonał Krzysztof Bochus w swojej „Liście Lucyfera". Powieści, która wzbudza refleksje, niepokój i podsyca ciekawość, która jest przecież pierwszym stopniem do piekła...

Recenzje
Matka, która odkryje toksyczną prawdę - "Nie pozwól mu odejść"
05
08.04.2019

Co rodzi najwyższy niepokój? Strach o bezpieczeństwo swoich bliskich, niepewność, co do przyszłość. Sekrety, które mogą wyjść na jaw. Tajemnice, które pozostają nierozwiązane. Przekonuje o tym Kathryn Croft w swoim psychologicznym thrillerze „Nie pozwól mu odejść".

Recenzje
Młodzi pomocnicy Sherlocka Holmesa, czyli "Czwórka z Baker Street"!
06
02.04.2019

Drużyna rezolutnych chłopaków, którzy wędrując – ba, gnając! – po ulicach wiktoriańskiego Londynu trafiają na ślady przestępstw. Dziwnych, tajemniczych. Trudnych do rozwiązania. Ich mentorem jest jednak sam Sherlock Holmes, co wpływa mobilizująco na śmiałków. O czym mowa? O komiksie „Czwórka z Baker Street".

Recenzje
Zabójcza i perfekcyjna Pani Domu – „Lady Killer”
07
17.03.2019

Nie można jej odmówić elegancji. Nienagannych manier. Wysokiej kultury osobistej, zaradności, a także... diabelskiej skuteczności. Bo Josie Schuller to nie tylko przykładna matka i żona, ale również zawodowa zabójczyni. Rewolucyjny pomysł zapisano na kartach komiksowej opowieści „Lady Killer". Nieszablonowej, wybitnie rozrywkowej.

Recenzje
Trauma po miłości - zbrodnie w drugim tomie "Grass Kings"
08
16.03.2019

Zamknięta społeczność, w której odkrycie tajemnicy sprzed lat może zniszczyć życie wielu ludzi. Tajemnicy, dodajmy, zbrodniczej. Związanej z zakazaną miłością. Ale nie tylko o tym traktuje komiksowa historia zapisana w drugim albumie „Grass Kings".

Recenzje
Ekstremalne dorastanie kryminalistów, czyli "Deadly Class"
09
16.03.2019

„Morderstwo to sztuka, zabójstwo to rzemiosło, a sztylet wbity w plecy jest tu całkiem prawdziwy". Oto rzeczywistość, którą zapisano w komiksie „Deadly Class". Zabójczo interesującej opowieści o okresie dojrzewania i buntu w latach 80. XX wieku. Zbrodnia odciska się tutaj diabelskim piętnem w sercach nastolatków.

Recenzje
Skandynawskie konspiracje, "Mroczni ludzie"
10
17.02.2019

Człowiek uwikłany w polityczne sidła i zbrodnicze intrygi musi wykazać się wyjątkowym hartem ducha, aby przetrwać – dowieść swojej niewinności, a następnie rozprawić się z oprawcami. Dowodzi tego Niels Oxen w opowieści „Mroczni ludzie".

Recenzje
Rodzinne komplikacje, czyli "Piętno mafii"
11
17.02.2019

Tajemnicze porwanie i nieustępliwe poszukiwania. Jedna prawda schowana za tysiącami kłamstw. Zbrodnia, która budzi pierwotne emocje... Piotr Rozmus w swoim „Piętnie mafii" przedstawia rzeczywistość, w której za grzechy pokutuje się latami. Pasjonująco rozpisany thriller.

Recenzje
Duński Jack Reacher - "Zanim zawisły psy"
12
17.02.2019

Wojna potrafi trwać latami. Nie tylko na froncie, ale również w sercach ofiar i sprawców – choć niełatwo jest wyjaśnić, kto jest kim. „Zanim zawisły psy" Jensa Henrika Jensena to w równym stopniu pasjonujący kryminał, nieoczywisty thriller, jak i dramatyczna opowieść wojenna. Zaskakujące, a jednak bardzo udane zestawienie, które gwarantuje satysfakcję z lektury.

Recenzje
Nieznajomy w domu - "Zamiana"
13
30.01.2019

Zmieniając miejsca, zmieniamy siebie – nasze życie. Czasami na lepsze, innym razem na gorsze. Warto jest o tym pamiętać o czym przekonuje Rebecca Fleet w swoim elektryzującym debiucie „Zamiana", thrillerze, który potrafi odcisnąć wyjątkowe piętno na wrażliwości czytelników. Jest napięcie, wyczuwalne są emocje. I tajemnica do odkrycia.

Recenzje
Zbrodnicze rozrywki, medialne afery - "Gra w oczko"
14
30.01.2019

Niebezpieczne układy. Interesowni mężczyźni, uległe kobiety... i na odwrót. Słabe samce, charakterne niewiasty. Polityka, sport, media, prostytucja – bo przecież wszystko można sprzedać. „Gra w oczko", najnowszy kryminał Grzegorza Kalinowskiego, to pasjonująca, wielowątkowa historia przesiąknięta rozrywką i naznaczona bezprawiem. To tytuł, o którym będzie głośno. W różnych sferach.

Recenzje
Góry skąpane we krwi - "Roztopy"
15
30.01.2019

Topniejący śnieg, odchodzący mróz, słońce, które wyłania się zza chmur... Zwiastuny wiosny. I elementy świata zbrodni. Przekonacie się o tym w „Roztopach" Jędrzeja Pasierskiego.

Recenzje
STYCZNIOWE PATRONATY
16
08.01.2019

Styczniowe patronaty: "Zamiana"- Rebecci Fleet,  "Gra w oczko"- Grzegorza Kalinowskiego oraz "Roztopy"- Jędrzeja Pasierskiego

Recenzje
Obrona za wszelką cenę - "Prawnik z Lincolna"
17
05.01.2019

Działanie na podstawie przepisów prawa nie zawsze daje pożądany efekt. Czasem trzeba odpowiednio zmanipulować istniejący system norm, aby wygrać. Zwłaszcza wówczas, gdy nagrodą jest ocalenie ludzkiego życia. Działanie tego mechanizmu zdaje się rozumieć i konsekwentnie realizować główny bohater filmu „Prawnik z Lincolna" w reżyserii przez Brada Furmana.

Recenzje
Zbrodnicze namiętności - "Najtajniejsza broń wywiadu"
18
01.01.2019

Namiętności potrafią być... zbrodnicze. Mogą prowokować do kłamstw, oszustw, ba, zabójstw. Słowem – do złego. Za sprawą uczuć zdobywamy się jednak na odwagę, która jest potrzebna do czynienia dobra. W imię drugiego człowieka. W imię narodu. O niejednoznacznościach – w służbie szpiegowskiej – zajmująco pisze Sebastian Rybarczyk, autor „Najtajniejszej broni wywiadu".

Recenzje
Wydarzenia
Zobacz ostatnie wydarzenia ze świata kryminału

Ostatnie komentarze

Dodano przez: Andrzej Sałak

Polecani autorzy

Marta GuzowskaJacek OstrowskiKatarzyna KacprzakMałgorzata RogalaGrzegorz KalinowskiAlek Rogoziński

ul. Borowskiego 2 lok. 205
03-475 Warszawa

Dane kontaktowe:

+48 22 416-15-81
kontakt@czytamykryminaly.pl 

Newsletter:
Zapisz się do newslettera i otrzymuj
najświeższe informacje ze świata kryminałów.
Zapisując się na newsletter, akceptujesz politykę prywatności
© Czytamy Kryminaly - All Rights Reserved.