STYCZNIOWE PATRONATY
01
08.01.2019

Styczniowe patronaty: "Zamiana"- Rebecci Fleet,  "Gra w oczko"- Grzegorza Kalinowskiego oraz "Roztopy"- Jędrzeja Pasierskiego

Recenzje
Obrona za wszelką cenę - "Prawnik z Lincolna"
02
05.01.2019

Działanie na podstawie przepisów prawa nie zawsze daje pożądany efekt. Czasem trzeba odpowiednio zmanipulować istniejący system norm, aby wygrać. Zwłaszcza wówczas, gdy nagrodą jest ocalenie ludzkiego życia. Działanie tego mechanizmu zdaje się rozumieć i konsekwentnie realizować główny bohater filmu „Prawnik z Lincolna" w reżyserii przez Brada Furmana.

Recenzje
Zbrodnicze namiętności - "Najtajniejsza broń wywiadu"
03
01.01.2019

Namiętności potrafią być... zbrodnicze. Mogą prowokować do kłamstw, oszustw, ba, zabójstw. Słowem – do złego. Za sprawą uczuć zdobywamy się jednak na odwagę, która jest potrzebna do czynienia dobra. W imię drugiego człowieka. W imię narodu. O niejednoznacznościach – w służbie szpiegowskiej – zajmująco pisze Sebastian Rybarczyk, autor „Najtajniejszej broni wywiadu".

Recenzje
Legendarne miasto seryjnych morderców - "Palcojad"
04
29.12.2018

Miasteczko Buckaroo w stanie Oregon jest miejscem przeklętym. Prawdziwym siedliskiem zła. Dlaczego? Od 1969 roku urodziło się w nim i wychowało szesnastu seryjnych morderców. Jednym z nich jest Palcojad, od którego wziął się tytuł komiksu Joshui Williamsona.

Recenzje
Święta ze zbrodnią, "Morderstwo w Boże Narodzenie"
05
24.12.2018

Święto Bożego Narodzenia. Czas refleksji. Spokoju. Wyciszenia. I zbrodni. A przecież nie tak miało być... Herkules Poirot, ceniący sobie chwile ciszy, znów musi stawić czoła niebezpieczeństwu.

Recenzje
Zimowe zabójstwa, czyli "Pierwszy śnieg"
06
23.12.2018

Nadeszła zima. Pora roku wyjątkowo piękna, ale równocześnie straszna, bo przynosząca śmierć wszystkim, którzy nie znajdą sobie ciepłego schronienia. Surowa. I tajemnicza. Zupełnie niczym „Pierwszy śnieg", niezwykły kryminał spisany piórem Jo Nesbo, na podstawie którego powstał film z Michaelem Fassbenderem w roli głównej.

Recenzje
"Miasto złodziei" - Ben Affleck i zbrodniczy Boston
07
22.12.2018

Boston, stolica amerykańskiego stanu Massachusetts, która inspiruje wielu twórców, znów stała się przyczynkiem do opowiedzenia filmowej historii. Miasto często funkcjonuje w kinematografii jako tło dla przedstawienia krwawych, kryminalnych porachunków czy walki gangsterów ze stróżami prawa. Dosyć podobne sytuacje mają miejsce w najnowszym, całkiem udanym dziele Bena Afflecka, „Miasto złodziei".

Recenzje
Co o serialowej "Chyłce" mówi Remigiusz Mróz?
08
17.12.2018

Remigiusz Mróz, a więc ojciec (jak sam kiedyś powiedział "ojciec chrzestny") literackiej "Chyłki" wypowiedział się na temat tego, co sądzi o serialowej adaptacji swojego bestsellerowego cyklu. Według zapewnień autora mamy do czynienia z projektem naprawdę udanym!

Recenzje
Najciekawsze kryminały i thrillery 2018
09
17.12.2018

Świat zbrodni jest niezwykle ekscytujący. Wchodzimy do niego jako ludzie, którzy szukają emocji, odpowiedzi na pytania związane z tajemnicami ludzkiej duszy i natury zła. Bo czy nie tym, między innymi, są książki kryminalne? Atrakcyjność konwencji polega również na różnorodnośći. Kryminały mogą być zatem równocześnie opowieścią historyczną, obyczajową, sensacyjną, romansem, fantastyką. Wyróżniamy kryminały sądowe, thrillery medyczne, komedie kryminalne, tytuły detektywistyczne, czarny kryminał... Kryminały to też niezwykle łakomy kąsek dla wszystkich smakoszy literatury. Potwierdzają to wszelakie rankingi bestsellerów. Dzięki kryminałom poziom czytelnictwa w Polsce wzrasta – sięgają po nie osoby, które zwykle rzadko czytają książki. Bo któż nie słyszał chociażby o nazwiskach takich jak Jo Nesbo, Camilla Lackberg, Stieg Larsson, Jussi Adler-Olsen, Chris Carter czy Dan Brown? Polskie pióra, żeby wspomnieć tutaj tylko Katarzynę Puzyńską, Jacka Ostrowskiego, Grzegorza Kalinowskiego, Katarzynę Kacprzak, Małgorzatę Rogalę, Aleksandra Rogozińskiego, Martę Guzowską czy Remigiusza Mroza również potrafią zapisywać niezwykłe, bo niejednoznaczne historie spod znaku zbrodni. Postanowiliśmy przywołać dla Was - naszym zdaniem - najlepsze opowieści minionego roku. O części z tych autorów słyszeliście na pewno, o innych po prostu musicie się dowiedzieć. Teraz. Chwyćcie za notesy i słuchajcie...

Recenzje
Melancholia i przemoc - "Grass Kings"
10
02.12.2018

Rodzinna tragedia może doprowadzić do wzmocnienia lub przerwania międzyludzkich więzi. Wszystko – a przynajmniej bardzo wiele – zależy od hartu ducha. Choć trudno jest wykrzesać z siebie siłę, gdy ciągle widoczne są blizny z przeszłości. O tym, między innymi, mówi Matt Kindt w komiksowym kryminale „Grass Kings".

Recenzje
Podążając kocimi śladami - "Blacksad", czyli komiksowy kryminał noir
11
29.11.2018

Ludzie potrafią przypominać zwierzęta. Bywają przecież sytuacje, gdy w codziennym życiu powodowani jesteśmy naturalnymi instynktami, dzikimi emocjami. Kiedy indziej wykazujemy się po prostu chęcią przetrwania czy zaspokojeniem pulsujących pragnień. Wszystkie elementy mogą prowadzić natomiast do występku, grzechu, konsekwencję czego niejednokrotnie staje się zbrodnia... O tym właśnie, między innymi, jest „Blacksad" – fascynujący kryminał komiksowy, w którym główne role przypisane są antropomorficznym zwierzętom. To niezbity dowód na to, że konwencja noir potrafi inspirować nieprawdopodobne historie czerpiące z absolutnej klasyki gatunku.

Recenzje
Więzienna opowieść - "Tyler Cross: Angola"
12
26.11.2018

„Angola" – tak brzmi tytuł drugiego albumu z komiksowej serii „Tyler Cross", którą współtworzy duet Fabien Nury- Brüno. Jeśli cenicie bezkompromisowe historie naznaczone zbrodnią i występkiem, potraficie docenić psychologiczną niejednoznaczność postaci, którzy balansują na granicy prawa i bezprawia, to musicie poznać losy Tylera. Gangstera z zasadami.

Recenzje
Narkotyczne zbrodnie - zestawienie najlepszych filmów
13
25.11.2018

Narko-biznes i X Muza – analogie pomiędzy przestępczą specjalnością a wielką machiną przemysłu filmowego mogą niekiedy narzucać się mimowolnie, jednak... nie, nie czas na takie refleksje. Faktem jest co innego: twórcy kina nader często korzystają z historii, w których mafijne klany i policyjne jednostki specjalne stają do konfrontacji w obliczu narkotykowych afer. Skoro tak, to na jakie filmy szczególnie warto zwrócić uwagę? Oto mały przewodnik.

Recenzje
Śmiertelnie niebezpieczny Marylin Manson – „Będziesz męczennikiem"
14
24.11.2018

Mówi się, że niektórzy mogą zabijać samym spojrzeniem. Jeszcze inni czynią to przy pomocy głosu, który paraliżuje i wznieca strach. Marylin Manson (właściwie Brian Hugh Wagner) dysponuje jedną oraz drugą zdolnością, co udowadnia w filmie „Będziesz męczennikiem".

Recenzje
Prawdziwe oblicze zbrodni - "Jego krwawe zamiary"
15
20.11.2018

Chyba w każdym z nas znajduje się ziarenko zła, z którego powstać może owoc prawdziwej makabry – na przykład zabójstwo z premedytacją. Czy wiemy, co skrywa się w umyśle zbrodniarza? Jakie demony mieszkają w sercu takich ludzi? Próbą odpowiedzi na to pytanie jest powieść „Jego krwawe zamiary" spisana piórem Greame'a Macrae Burneta.

Recenzje
Imigranci aniołami śmierci - "Heroina"
16
19.11.2018

Zbrodnie, które popełniane są w duecie, potrafią być niezwykle szokujące. Od lat dokonują tego – na szczęście tylko na kartach literatury – Mons Kallentoft oraz Markus Lutteman, którzy prowadzą cykl thrillerów o Zacku Herry'm. Najnowsza historia zatytułowana jako „Heroina" potrafi zahipnotyzować...

Recenzje
Idealna powieść detektywistyczna? 10 porad Raymonda Chandlera!
17
17.11.2018

Raymond Chandler, jeden z władców kryminalnego świata literatury. Jego pisarstwo, a także życie i twórczość, inspiruje od dekad. Najbardziej znanym bohaterem książek amerykańskiego prozaika i scenarzysty filmowego jest samotny, cyniczny prywatny detektyw... Philip Marlowe, który przy rozwiązywaniu kryminalnych zagadek postępuje według sobie jedynie znanych zasad. A jakich zasad trzymał się sam Chandler, gdy pisał swoje powieści? Oto credo legendarnego twórcy i porady, do których mogą zastosować się początkujący adepci sztuki pisania

Recenzje
Zabójcza biel
18
13.11.2018

PRZEDPREMIEROWY FRAGMENT

Już 28 listopada ukaże się kolejna część serii w której śledztwo poprowadzi Cormoran Strike. 

Recenzje
Wydarzenia
Zobacz ostatnie wydarzenia ze świata kryminału

Ostatnie komentarze

Dodano przez: Andrzej Sałak

Polecani autorzy

Marta GuzowskaJacek OstrowskiKatarzyna KacprzakMałgorzata RogalaGrzegorz KalinowskiAlek Rogoziński

ul. Borowskiego 2 lok. 205
03-475 Warszawa

Dane kontaktowe:

+48 22 416-15-81
kontakt@czytamykryminaly.pl 

Newsletter:
Zapisz się do newslettera i otrzymuj
najświeższe informacje ze świata kryminałów.
Zapisując się na newsletter, akceptujesz politykę prywatności
© Czytamy Kryminaly - All Rights Reserved.