Zabójcza i perfekcyjna Pani Domu – „Lady Killer”
01
17.03.2019

Nie można jej odmówić elegancji. Nienagannych manier. Wysokiej kultury osobistej, zaradności, a także... diabelskiej skuteczności. Bo Josie Schuller to nie tylko przykładna matka i żona, ale również zawodowa zabójczyni. Rewolucyjny pomysł zapisano na kartach komiksowej opowieści „Lady Killer". Nieszablonowej, wybitnie rozrywkowej.

Recenzje
Trauma po miłości - zbrodnie w drugim tomie "Grass Kings"
02
16.03.2019

Zamknięta społeczność, w której odkrycie tajemnicy sprzed lat może zniszczyć życie wielu ludzi. Tajemnicy, dodajmy, zbrodniczej. Związanej z zakazaną miłością. Ale nie tylko o tym traktuje komiksowa historia zapisana w drugim albumie „Grass Kings".

Recenzje
Ekstremalne dorastanie kryminalistów, czyli "Deadly Class"
03
16.03.2019

„Morderstwo to sztuka, zabójstwo to rzemiosło, a sztylet wbity w plecy jest tu całkiem prawdziwy". Oto rzeczywistość, którą zapisano w komiksie „Deadly Class". Zabójczo interesującej opowieści o okresie dojrzewania i buntu w latach 80. XX wieku. Zbrodnia odciska się tutaj diabelskim piętnem w sercach nastolatków.

Recenzje
Skandynawskie konspiracje, "Mroczni ludzie"
04
17.02.2019

Człowiek uwikłany w polityczne sidła i zbrodnicze intrygi musi wykazać się wyjątkowym hartem ducha, aby przetrwać – dowieść swojej niewinności, a następnie rozprawić się z oprawcami. Dowodzi tego Niels Oxen w opowieści „Mroczni ludzie".

Recenzje
Rodzinne komplikacje, czyli "Piętno mafii"
05
17.02.2019

Tajemnicze porwanie i nieustępliwe poszukiwania. Jedna prawda schowana za tysiącami kłamstw. Zbrodnia, która budzi pierwotne emocje... Piotr Rozmus w swoim „Piętnie mafii" przedstawia rzeczywistość, w której za grzechy pokutuje się latami. Pasjonująco rozpisany thriller.

Recenzje
Duński Jack Reacher - "Zanim zawisły psy"
06
17.02.2019

Wojna potrafi trwać latami. Nie tylko na froncie, ale również w sercach ofiar i sprawców – choć niełatwo jest wyjaśnić, kto jest kim. „Zanim zawisły psy" Jensa Henrika Jensena to w równym stopniu pasjonujący kryminał, nieoczywisty thriller, jak i dramatyczna opowieść wojenna. Zaskakujące, a jednak bardzo udane zestawienie, które gwarantuje satysfakcję z lektury.

Recenzje
Nieznajomy w domu - "Zamiana"
07
30.01.2019

Zmieniając miejsca, zmieniamy siebie – nasze życie. Czasami na lepsze, innym razem na gorsze. Warto jest o tym pamiętać o czym przekonuje Rebecca Fleet w swoim elektryzującym debiucie „Zamiana", thrillerze, który potrafi odcisnąć wyjątkowe piętno na wrażliwości czytelników. Jest napięcie, wyczuwalne są emocje. I tajemnica do odkrycia.

Recenzje
Zbrodnicze rozrywki, medialne afery - "Gra w oczko"
08
30.01.2019

Niebezpieczne układy. Interesowni mężczyźni, uległe kobiety... i na odwrót. Słabe samce, charakterne niewiasty. Polityka, sport, media, prostytucja – bo przecież wszystko można sprzedać. „Gra w oczko", najnowszy kryminał Grzegorza Kalinowskiego, to pasjonująca, wielowątkowa historia przesiąknięta rozrywką i naznaczona bezprawiem. To tytuł, o którym będzie głośno. W różnych sferach.

Recenzje
Góry skąpane we krwi - "Roztopy"
09
30.01.2019

Topniejący śnieg, odchodzący mróz, słońce, które wyłania się zza chmur... Zwiastuny wiosny. I elementy świata zbrodni. Przekonacie się o tym w „Roztopach" Jędrzeja Pasierskiego.

Recenzje
STYCZNIOWE PATRONATY
10
08.01.2019

Styczniowe patronaty: "Zamiana"- Rebecci Fleet,  "Gra w oczko"- Grzegorza Kalinowskiego oraz "Roztopy"- Jędrzeja Pasierskiego

Recenzje
Obrona za wszelką cenę - "Prawnik z Lincolna"
11
05.01.2019

Działanie na podstawie przepisów prawa nie zawsze daje pożądany efekt. Czasem trzeba odpowiednio zmanipulować istniejący system norm, aby wygrać. Zwłaszcza wówczas, gdy nagrodą jest ocalenie ludzkiego życia. Działanie tego mechanizmu zdaje się rozumieć i konsekwentnie realizować główny bohater filmu „Prawnik z Lincolna" w reżyserii przez Brada Furmana.

Recenzje
Zbrodnicze namiętności - "Najtajniejsza broń wywiadu"
12
01.01.2019

Namiętności potrafią być... zbrodnicze. Mogą prowokować do kłamstw, oszustw, ba, zabójstw. Słowem – do złego. Za sprawą uczuć zdobywamy się jednak na odwagę, która jest potrzebna do czynienia dobra. W imię drugiego człowieka. W imię narodu. O niejednoznacznościach – w służbie szpiegowskiej – zajmująco pisze Sebastian Rybarczyk, autor „Najtajniejszej broni wywiadu".

Recenzje
Legendarne miasto seryjnych morderców - "Palcojad"
13
29.12.2018

Miasteczko Buckaroo w stanie Oregon jest miejscem przeklętym. Prawdziwym siedliskiem zła. Dlaczego? Od 1969 roku urodziło się w nim i wychowało szesnastu seryjnych morderców. Jednym z nich jest Palcojad, od którego wziął się tytuł komiksu Joshui Williamsona.

Recenzje
Święta ze zbrodnią, "Morderstwo w Boże Narodzenie"
14
24.12.2018

Święto Bożego Narodzenia. Czas refleksji. Spokoju. Wyciszenia. I zbrodni. A przecież nie tak miało być... Herkules Poirot, ceniący sobie chwile ciszy, znów musi stawić czoła niebezpieczeństwu.

Recenzje
Zimowe zabójstwa, czyli "Pierwszy śnieg"
15
23.12.2018

Nadeszła zima. Pora roku wyjątkowo piękna, ale równocześnie straszna, bo przynosząca śmierć wszystkim, którzy nie znajdą sobie ciepłego schronienia. Surowa. I tajemnicza. Zupełnie niczym „Pierwszy śnieg", niezwykły kryminał spisany piórem Jo Nesbo, na podstawie którego powstał film z Michaelem Fassbenderem w roli głównej.

Recenzje
"Miasto złodziei" - Ben Affleck i zbrodniczy Boston
16
22.12.2018

Boston, stolica amerykańskiego stanu Massachusetts, która inspiruje wielu twórców, znów stała się przyczynkiem do opowiedzenia filmowej historii. Miasto często funkcjonuje w kinematografii jako tło dla przedstawienia krwawych, kryminalnych porachunków czy walki gangsterów ze stróżami prawa. Dosyć podobne sytuacje mają miejsce w najnowszym, całkiem udanym dziele Bena Afflecka, „Miasto złodziei".

Recenzje
Co o serialowej "Chyłce" mówi Remigiusz Mróz?
17
17.12.2018

Remigiusz Mróz, a więc ojciec (jak sam kiedyś powiedział "ojciec chrzestny") literackiej "Chyłki" wypowiedział się na temat tego, co sądzi o serialowej adaptacji swojego bestsellerowego cyklu. Według zapewnień autora mamy do czynienia z projektem naprawdę udanym!

Recenzje
Najciekawsze kryminały i thrillery 2018
18
17.12.2018

Świat zbrodni jest niezwykle ekscytujący. Wchodzimy do niego jako ludzie, którzy szukają emocji, odpowiedzi na pytania związane z tajemnicami ludzkiej duszy i natury zła. Bo czy nie tym, między innymi, są książki kryminalne? Atrakcyjność konwencji polega również na różnorodnośći. Kryminały mogą być zatem równocześnie opowieścią historyczną, obyczajową, sensacyjną, romansem, fantastyką. Wyróżniamy kryminały sądowe, thrillery medyczne, komedie kryminalne, tytuły detektywistyczne, czarny kryminał... Kryminały to też niezwykle łakomy kąsek dla wszystkich smakoszy literatury. Potwierdzają to wszelakie rankingi bestsellerów. Dzięki kryminałom poziom czytelnictwa w Polsce wzrasta – sięgają po nie osoby, które zwykle rzadko czytają książki. Bo któż nie słyszał chociażby o nazwiskach takich jak Jo Nesbo, Camilla Lackberg, Stieg Larsson, Jussi Adler-Olsen, Chris Carter czy Dan Brown? Polskie pióra, żeby wspomnieć tutaj tylko Katarzynę Puzyńską, Jacka Ostrowskiego, Grzegorza Kalinowskiego, Katarzynę Kacprzak, Małgorzatę Rogalę, Aleksandra Rogozińskiego, Martę Guzowską czy Remigiusza Mroza również potrafią zapisywać niezwykłe, bo niejednoznaczne historie spod znaku zbrodni. Postanowiliśmy przywołać dla Was - naszym zdaniem - najlepsze opowieści minionego roku. O części z tych autorów słyszeliście na pewno, o innych po prostu musicie się dowiedzieć. Teraz. Chwyćcie za notesy i słuchajcie...

Recenzje
Wydarzenia
Zobacz ostatnie wydarzenia ze świata kryminału

Ostatnie komentarze

Dodano przez: Andrzej Sałak

Polecani autorzy

Marta GuzowskaJacek OstrowskiKatarzyna KacprzakMałgorzata RogalaGrzegorz KalinowskiAlek Rogoziński

ul. Borowskiego 2 lok. 205
03-475 Warszawa

Dane kontaktowe:

+48 22 416-15-81
kontakt@czytamykryminaly.pl 

Newsletter:
Zapisz się do newslettera i otrzymuj
najświeższe informacje ze świata kryminałów.
Zapisując się na newsletter, akceptujesz politykę prywatności
© Czytamy Kryminaly - All Rights Reserved.