Upiory wojny, czyli tajemnice "Miasta duchów"
01
07.10.2019

Hitlerowskie Niemcy jesienią 1944 roku – mimo że chylą się ku ostatecznemu upadkowi – to wciąż budzą trwogę. Strach i przerażenie, czyli emocje, które często prowokują do najbardziej makabrycznych zbrodni. Dowodów szukać należy w „Mieście duchów", najnowszej powieści retro-kryminalnej Krzysztofa Bochusa. Niebywale kunsztownej, symbolicznej. Po prostu czarownej.

Recenzje
Zakazane uczucie, nieczyste sumienie i zbrodnia - oto "Warszawianka"
02
07.10.2019

Czar dawno minionego świata. Gdy słowa niosły ze sobą wartość. Gdy elegancji towarzyszył honor. Gdy wolna Polska była jeszcze marzeniem... „Warszawianka" Idy Żmiejewskiej to niezwykle interesująco pomyślany kryminał w stylistyce retro. Zapisano w nim pasję, wiedzę, tajemnice i namiętności. I zbrodnię, rzecz jasna, która związana jest...

Recenzje
Niebezpieczny kameleon - "Sekret antykwariusza"
03
22.08.2019

Człowiek to istota, która potrafi zaadaptować się do najbardziej nawet ekstremalnych warunków. Zwłaszcza gdy jest przyparty do ściany. A w takiej sytuacji znajduje się główny bohater „Sekretu antykwariusza", nieoczywistej powieści spod znaku kryminału i thrillera psychologicznego.

Recenzje
6 głównych powodów, dla których warto oglądać serial "Mindhunter"
04
18.08.2019

Jest rok 1979. Dwóch agentów FBI zostaje wyznaczonych, aby przesłuchać osadzonych w więzieniu seryjnych morderców i wykorzystać pozyskaną wiedzę do zamknięcia nierozwiązanych spraw... w ten właśnie sposób zaczyna się "Mindhunter", wyjątkowy serial wyprodukowany dla Netflixa, w którym kryminalne sprawy łączą się z thrillerem psychologicznym. Co wyróżnia produkcję na tle innych historii?

Recenzje
Ikona telewizji i tajemnice (nie tylko) ze świata zbrodni - "Fajbus. 997 przypadków z życia"
05
17.08.2019

Ikona telewizji. Ceniony dziennikarz, scenarzysta, człowiek, który przez lata odkrywał tajemnice zbrodni. Michał Fajbusiewicz, bo o nim jest wszakże mowa, chyba najlepiej znany jako twórca programu „Magazyn Kryminalny 997" może uchodzić jednak za prawdziwego człowieka renesansu.

Recenzje
Czarny kryminał w indiańskim świecie – komiksowa seria „Skalp"
06
28.07.2019

Czarny kryminał w indiańskim świecie – komiksowa seria „Skalp"

W niektórych historiach honor równoznaczny jest z pojęciem zemsty, natomiast prawda łączy się z odkupieniem win. „Skalp", amerykańska seria komiksowa wymyślona przez Jasona Aarona, jest przykładem właśnie takiej opowieści. Tytuł ten stanowi nadwyraz ciekawe odczytanie konwencji czarnego kryminału, a to choćby dlatego, że akcję historii osadzono w indiańskim rezerwacie – teatrze dla mafijnych działań, ale również miejscu tajnych akcji FBI. Wyróżnikiem całości jest natomiast zadziwiająca niejednoznaczność i bezkompromisowe przedstawienia zbrodni oraz walki z bezprawiem.

Recenzje
Czeska zbrodnia w intrygujących "Krokach mordercych"
07
23.07.2019

Opowieść o morderstwie, w której równie ważne jest nie tylko rozwiązanie sprawy, ale odkrycie prawdy zapisanej w sercach i umysłach zwykłych ludzi – świadków zła. Aby odgadnąć tajemnicę trzeba będzie poruszać się w rytm „Kroków mordercy". Tak brzmi tytuł kryminalnej powieści spisanej piórem Michaeli Klevisove, która w nadzwyczaj przekonujący sposób udowadnia wartość współczesnej czeskiej literatury rozrywkowej.

Recenzje
"Krucyfiks" - psychologia zbrodni w świecie grzechu
08
14.07.2019

Chris Carter to jeden z najbardziej charyzmatycznych twórców współczesnych opowieści ze świata zbrodni. Znawca ludzkiej psychiki i tajników kryminalistyki, wieloletni współpracownik Biura Prokuratora Stanu Michigan, który jako psycholog kryminalny konfrontował się ze zbrodniarzami. Pytał i szukał odpowiedzi związanych z naturą zła. Dowody swoistego dochodzenia zapisuje na kartach bestsellerowych thrillerów. A wszystko zaczęło się od „Krucyfiksu".

Recenzje
Nadnaturalne zbrodnie i erotyczna groza - "Neonomicon"
09
09.07.2019

Literackie dziedzictwo H.P. Lovecrafta najprawdopodobniej zapewniło mu nieśmiertelność. A z całą pewnością – długowieczność. Nic dziwnego, że hołd kultowemu twórcy oddał w końcu Alan Moore, scenarzysta „Strażników" i „Ligi Niezwykłych Dżentelmenów", nie bez przyczyny nazywany Czarownikiem z Northampton. Brytyjczyk doskonale orientuje się w tematyce związanej z okultyzmem, która stanowi jeden z głównych motywów powieści graficznej „Neonomicon".

Recenzje
Eksplozja wolności, miłości i ładunków wybuchowych - "Konsul"
10
09.07.2019

„Konsul" to niezwykła w swej wymowie opowieść, w której historia narodu łączy się z wielką polityką, a pojedyncze zabójstwo o śmiertelne wojny gangów z polityczną rozgrywką o międzynarodowym znaczeniu. A wszystko przy okazji walkę o polską niepodległość...

Recenzje
Zbrodnicze namiętności z piekła PRL-u, czyli "Czarny Wdowiec"
11
25.06.2019

Płocka rzeczywistość ukazana w mrokach PRL-u, z których wyłania się mecenas Zuzanna Lewandowska, bohaterka kryminalnej powieści „Paragraf 148". Jacek Ostrowski stworzył historię, która mrozi krew i przyspiesza bicie serca, dlatego oczekiwania na kontynuację był niemałe. „Czarny wdowiec" stanowi jednak lekturę w pełni satysfakcjonującą. Ba, taką, która daje nam zdecydowanie więcej niż można byłoby się tego spodziewać...

Recenzje
Morderczy fach w rękach nastolatków - "Deadly Class: 1988 Dzieci czarnej dziury"
12
25.06.2019

Młodociani kryminaliści sposobią się do zawodu. I życia na ścieżce bezprawia. Charakterni, pewnie swego, ale równocześnie nie potrafiący poradzić sobie z własnymi emocjami. „Deadly Class" to wyjątkowa mieszanka gatunków, w której ekstremalne dorastanie ukazano na tle kryminalnej akcji i społecznych przemian. Rick Remender i Wes Craig potrafią tworzyć hipnotyzujące intrygi, o czym dowiadujemy się z kolejnego albumu od Non Stop Comics.

Recenzje
Pisarski kamuflaż J.R. Rowling - kryminalna "Zabójcza biel"
13
24.06.2019

Czasem nie dostrzegamy tego, co znajduje się tuż przed nami – na pierwszym planie. Czasem dobrze jest grać – a to z kolei zasada odnosząca się między innymi do świata zbrodni, w którym mistrzowsko odnalazł się Robert Galbraith, autor z cyklu „Cormoran Strike". Galbraith, czyli mistrz kamuflażu.

Recenzje
Ślady z przeszłości Martina Servaza - Bernard Minier prezentuje tajemnicze zabójstwo "Sióstr"
14
18.06.2019

W żyłach dwóch sióstr z dnia na dzień – w maju 1993 roku przestała płynąć krew. Symbol życia, rodzinnych więzów –uległ destrukcji. Co było powodem zabójstwa dwóch dziewcząt ubranych w pierwszokumijne sukienki, których ciała zostały znalezione na brzegu Garonny? Odpowiedzi postara się odszukać nie kto inny, a Martin Servaz, bohater literackiego cyklu kryminalnego spisanego przez Bernarda Miniera.

Recenzje
Sherlock Holmes, wampiry i demoniczne księgi, czyli paranormalne sprawy detektywistyczne
15
17.06.2019

Nie wszystkie tajemnice można rozwiązać tylko przy użyciu metody dedukcji, racjonalnej siły umysłu. Niektóre, jak choćby kwestia związana z istnieniem mitycznych bestii nocy, należy starać się interpretować w zgoła odmienny sposób. Używając woli, serca i wiary. A także wyjątkowego hartu ducha. Bo okazuje się, że nawet Sherlock Holmes może stanąć przed sprawami, które wykraczają poza ludzkie pojmowanie.

Recenzje
Mroki niesprawiedliwości i polowanie na zabójcę - "Paragraf 148"
16
15.06.2019

Prawda potrafi być przerażająca, zwłaszcza gdy odkrycie wiąże się z serią zabójstwa – wówczas dochodzenie może emocjonalnie wypalić wnętrze człowieka, ale równocześnie motywować do dalszego działania. Tak jest właśnie w arcyciekawym kryminale „Paragraf 148" spisanym przez Jacka Ostrowskiego, autora, który w mistrzowski sposób odtworzył przerażający świat zbrodni w komunistycznej Polsce.

Recenzje
Alek Rogoziński zaprasza na plan filmowej zbrodni - "Raz, dwa, trzy... giniesz Ty"
17
10.06.2019

Życie to sztuka, którą odegrać można w przeróżny sposób. Nieco podobnie jest z kryminałami – historiami wyjątkowo pojemnymi, jeśli chodzi o gatunkowe konwencje. Prawdziwą sztuką jest natomiast połączyć zbrodnie z humorem, a popkulturową formułę z obyczajowymi refleksjami. Alek Rogoziński, autor „Raz, dwa, trzy... giniesz ty!" zaproponował śmiertelnie udaną wyliczankę – być może jeden z najbardziej oryginalnych kryminałów tego roku.

Recenzje
Bezradność i walka o prawdę - sugestywna "Wada"
18
09.06.2019

Na zbrodniczej mapie znów pojawiły się ślady krwi. Tym razem wydobywają się one z ciała młodej kobiety, ofiary bestialskiego morderstwa. Tyle tylko, że w świecie Bernarda Grossa nic nie jest dokładnie takim, jakim wydaje się być na początku. Robert Małecki odsłania „Wadę", kolejną powieść z nowego cyklu kryminalnego, udowadniając tym samym, że stopniowo zbliża się do pisarskiej perfekcji.

Recenzje
Bestsellery
Zobacz najpopularniejsze tytuły
Wydarzenia
Zobacz ostatnie wydarzenia ze świata kryminału

Ostatnie komentarze

Dodano przez: Ela Rewińska

Polecani autorzy

Marta GuzowskaJacek OstrowskiKatarzyna KacprzakMałgorzata RogalaGrzegorz KalinowskiAlek Rogoziński

ul. Borowskiego 2 lok. 205
03-475 Warszawa

Dane kontaktowe:

+48 22 416-15-81
kontakt@czytamykryminaly.pl 

Newsletter:
Zapisz się do newslettera i otrzymuj
najświeższe informacje ze świata kryminałów.
Zapisując się na newsletter, akceptujesz politykę prywatności
© Czytamy Kryminaly - All Rights Reserved.