Niebezpieczny kameleon - "Sekret antykwariusza"
01
22.08.2019

Człowiek to istota, która potrafi zaadaptować się do najbardziej nawet ekstremalnych warunków. Zwłaszcza gdy jest przyparty do ściany. A w takiej sytuacji znajduje się główny bohater „Sekretu antykwariusza", nieoczywistej powieści spod znaku kryminału i thrillera psychologicznego.

Recenzje
6 głównych powodów, dla których warto oglądać serial "Mindhunter"
02
18.08.2019

Jest rok 1979. Dwóch agentów FBI zostaje wyznaczonych, aby przesłuchać osadzonych w więzieniu seryjnych morderców i wykorzystać pozyskaną wiedzę do zamknięcia nierozwiązanych spraw... w ten właśnie sposób zaczyna się "Mindhunter", wyjątkowy serial wyprodukowany dla Netflixa, w którym kryminalne sprawy łączą się z thrillerem psychologicznym. Co wyróżnia produkcję na tle innych historii?

Recenzje
Ikona telewizji i tajemnice (nie tylko) ze świata zbrodni - "Fajbus. 997 przypadków z życia"
03
17.08.2019

Ikona telewizji. Ceniony dziennikarz, scenarzysta, człowiek, który przez lata odkrywał tajemnice zbrodni. Michał Fajbusiewicz, bo o nim jest wszakże mowa, chyba najlepiej znany jako twórca programu „Magazyn Kryminalny 997" może uchodzić jednak za prawdziwego człowieka renesansu.

Recenzje
Czarny kryminał w indiańskim świecie – komiksowa seria „Skalp"
04
28.07.2019

Czarny kryminał w indiańskim świecie – komiksowa seria „Skalp"

W niektórych historiach honor równoznaczny jest z pojęciem zemsty, natomiast prawda łączy się z odkupieniem win. „Skalp", amerykańska seria komiksowa wymyślona przez Jasona Aarona, jest przykładem właśnie takiej opowieści. Tytuł ten stanowi nadwyraz ciekawe odczytanie konwencji czarnego kryminału, a to choćby dlatego, że akcję historii osadzono w indiańskim rezerwacie – teatrze dla mafijnych działań, ale również miejscu tajnych akcji FBI. Wyróżnikiem całości jest natomiast zadziwiająca niejednoznaczność i bezkompromisowe przedstawienia zbrodni oraz walki z bezprawiem.

Recenzje
Czeska zbrodnia w intrygujących "Krokach mordercych"
05
23.07.2019

Opowieść o morderstwie, w której równie ważne jest nie tylko rozwiązanie sprawy, ale odkrycie prawdy zapisanej w sercach i umysłach zwykłych ludzi – świadków zła. Aby odgadnąć tajemnicę trzeba będzie poruszać się w rytm „Kroków mordercy". Tak brzmi tytuł kryminalnej powieści spisanej piórem Michaeli Klevisove, która w nadzwyczaj przekonujący sposób udowadnia wartość współczesnej czeskiej literatury rozrywkowej.

Recenzje
"Krucyfiks" - psychologia zbrodni w świecie grzechu
06
14.07.2019

Chris Carter to jeden z najbardziej charyzmatycznych twórców współczesnych opowieści ze świata zbrodni. Znawca ludzkiej psychiki i tajników kryminalistyki, wieloletni współpracownik Biura Prokuratora Stanu Michigan, który jako psycholog kryminalny konfrontował się ze zbrodniarzami. Pytał i szukał odpowiedzi związanych z naturą zła. Dowody swoistego dochodzenia zapisuje na kartach bestsellerowych thrillerów. A wszystko zaczęło się od „Krucyfiksu".

Recenzje
Nadnaturalne zbrodnie i erotyczna groza - "Neonomicon"
07
09.07.2019

Literackie dziedzictwo H.P. Lovecrafta najprawdopodobniej zapewniło mu nieśmiertelność. A z całą pewnością – długowieczność. Nic dziwnego, że hołd kultowemu twórcy oddał w końcu Alan Moore, scenarzysta „Strażników" i „Ligi Niezwykłych Dżentelmenów", nie bez przyczyny nazywany Czarownikiem z Northampton. Brytyjczyk doskonale orientuje się w tematyce związanej z okultyzmem, która stanowi jeden z głównych motywów powieści graficznej „Neonomicon".

Recenzje
Eksplozja wolności, miłości i ładunków wybuchowych - "Konsul"
08
09.07.2019

„Konsul" to niezwykła w swej wymowie opowieść, w której historia narodu łączy się z wielką polityką, a pojedyncze zabójstwo o śmiertelne wojny gangów z polityczną rozgrywką o międzynarodowym znaczeniu. A wszystko przy okazji walkę o polską niepodległość...

Recenzje
Zbrodnicze namiętności z piekła PRL-u, czyli "Czarny Wdowiec"
09
25.06.2019

Płocka rzeczywistość ukazana w mrokach PRL-u, z których wyłania się mecenas Zuzanna Lewandowska, bohaterka kryminalnej powieści „Paragraf 148". Jacek Ostrowski stworzył historię, która mrozi krew i przyspiesza bicie serca, dlatego oczekiwania na kontynuację był niemałe. „Czarny wdowiec" stanowi jednak lekturę w pełni satysfakcjonującą. Ba, taką, która daje nam zdecydowanie więcej niż można byłoby się tego spodziewać...

Recenzje
Morderczy fach w rękach nastolatków - "Deadly Class: 1988 Dzieci czarnej dziury"
10
25.06.2019

Młodociani kryminaliści sposobią się do zawodu. I życia na ścieżce bezprawia. Charakterni, pewnie swego, ale równocześnie nie potrafiący poradzić sobie z własnymi emocjami. „Deadly Class" to wyjątkowa mieszanka gatunków, w której ekstremalne dorastanie ukazano na tle kryminalnej akcji i społecznych przemian. Rick Remender i Wes Craig potrafią tworzyć hipnotyzujące intrygi, o czym dowiadujemy się z kolejnego albumu od Non Stop Comics.

Recenzje
Pisarski kamuflaż J.R. Rowling - kryminalna "Zabójcza biel"
11
24.06.2019

Czasem nie dostrzegamy tego, co znajduje się tuż przed nami – na pierwszym planie. Czasem dobrze jest grać – a to z kolei zasada odnosząca się między innymi do świata zbrodni, w którym mistrzowsko odnalazł się Robert Galbraith, autor z cyklu „Cormoran Strike". Galbraith, czyli mistrz kamuflażu.

Recenzje
Ślady z przeszłości Martina Servaza - Bernard Minier prezentuje tajemnicze zabójstwo "Sióstr"
12
18.06.2019

W żyłach dwóch sióstr z dnia na dzień – w maju 1993 roku przestała płynąć krew. Symbol życia, rodzinnych więzów –uległ destrukcji. Co było powodem zabójstwa dwóch dziewcząt ubranych w pierwszokumijne sukienki, których ciała zostały znalezione na brzegu Garonny? Odpowiedzi postara się odszukać nie kto inny, a Martin Servaz, bohater literackiego cyklu kryminalnego spisanego przez Bernarda Miniera.

Recenzje
Sherlock Holmes, wampiry i demoniczne księgi, czyli paranormalne sprawy detektywistyczne
13
17.06.2019

Nie wszystkie tajemnice można rozwiązać tylko przy użyciu metody dedukcji, racjonalnej siły umysłu. Niektóre, jak choćby kwestia związana z istnieniem mitycznych bestii nocy, należy starać się interpretować w zgoła odmienny sposób. Używając woli, serca i wiary. A także wyjątkowego hartu ducha. Bo okazuje się, że nawet Sherlock Holmes może stanąć przed sprawami, które wykraczają poza ludzkie pojmowanie.

Recenzje
Mroki niesprawiedliwości i polowanie na zabójcę - "Paragraf 148"
14
15.06.2019

Prawda potrafi być przerażająca, zwłaszcza gdy odkrycie wiąże się z serią zabójstwa – wówczas dochodzenie może emocjonalnie wypalić wnętrze człowieka, ale równocześnie motywować do dalszego działania. Tak jest właśnie w arcyciekawym kryminale „Paragraf 148" spisanym przez Jacka Ostrowskiego, autora, który w mistrzowski sposób odtworzył przerażający świat zbrodni w komunistycznej Polsce.

Recenzje
Alek Rogoziński zaprasza na plan filmowej zbrodni - "Raz, dwa, trzy... giniesz Ty"
15
10.06.2019

Życie to sztuka, którą odegrać można w przeróżny sposób. Nieco podobnie jest z kryminałami – historiami wyjątkowo pojemnymi, jeśli chodzi o gatunkowe konwencje. Prawdziwą sztuką jest natomiast połączyć zbrodnie z humorem, a popkulturową formułę z obyczajowymi refleksjami. Alek Rogoziński, autor „Raz, dwa, trzy... giniesz ty!" zaproponował śmiertelnie udaną wyliczankę – być może jeden z najbardziej oryginalnych kryminałów tego roku.

Recenzje
Bezradność i walka o prawdę - sugestywna "Wada"
16
09.06.2019

Na zbrodniczej mapie znów pojawiły się ślady krwi. Tym razem wydobywają się one z ciała młodej kobiety, ofiary bestialskiego morderstwa. Tyle tylko, że w świecie Bernarda Grossa nic nie jest dokładnie takim, jakim wydaje się być na początku. Robert Małecki odsłania „Wadę", kolejną powieść z nowego cyklu kryminalnego, udowadniając tym samym, że stopniowo zbliża się do pisarskiej perfekcji.

Recenzje
Tragiczne rysy charakterów - zbrodnicza "Skaza"
17
05.06.2019

W jaki sposób wyjaśnić przestępstwo, gdy brak jest jakichkolwiek – a przynajmniej znaczących – dowodów? Jak zmotywować się do odkrycia prawdy, gdy wszyscy żyją w zmowie zmilczenia? Bo przecież są ciała, choć mimo to... nie ma zbrodni. Tylko krzyk z przeszłości domaga się prawdy... o tym właśnie przekonuje Robert Małecki w powieściowym kryminale „Skaza". Arcyciekawym, mrocznym. Niejednoznacznym – z uwagi na motywacje bohaterów czy gatunkowy ciężar win.

Recenzje
Zbir w świecie zbrodni, horroru i smolistego humoru
18
29.05.2019

Amerykańska mieszanka wybuchowa, w której zawarto klimat opowieści groszowych, nadnaturalną grozę, czarny i gęsty jak smoła humor, elementy wybuchowej akcji i swoistego kryminału z akcją przypominającą lata 40.ubiegłego wieku. „The Goon" Erica Powella to komiksowa perełka, którą wreszcie podziwiać mogą polscy czytelnicy, a stało się to dzięki inicjatywie wydawniczej Non Stop Comics.

Recenzje
Bestsellery
Zobacz najpopularniejsze tytuły
Wydarzenia
Zobacz ostatnie wydarzenia ze świata kryminału

Ostatnie komentarze

Dodano przez: Ela Rewińska

Polecani autorzy

Marta GuzowskaJacek OstrowskiKatarzyna KacprzakMałgorzata RogalaGrzegorz KalinowskiAlek Rogoziński

ul. Borowskiego 2 lok. 205
03-475 Warszawa

Dane kontaktowe:

+48 22 416-15-81
kontakt@czytamykryminaly.pl 

Newsletter:
Zapisz się do newslettera i otrzymuj
najświeższe informacje ze świata kryminałów.
Zapisując się na newsletter, akceptujesz politykę prywatności
© Czytamy Kryminaly - All Rights Reserved.