Dziewczyna z Kellers Way
01
03.06.2020

Małżeństwo Julie West zaczyna się rozpadać. Młoda kobieta podejrzewa, że jej mąż, profesor psychologii zdradza ją ze studentką do złudzenia przypominającą jego pierwszą żonę. A Laura West zginęła kilka lat wcześniej w tajemniczych okolicznościach.

Recenzje
Raróg
02
03.06.2020

Brutalna rzeczywistość i oniryczna podróż w głąb siebie, gangsterskie porachunki i próba rozliczenia się z przeszłością...

Recenzje
Wyrwa. Historia Ułana
03
08.05.2020

Pierwsze słuchowisko towarzyszące premierze książki. „Wyrwa. Historia Ułana" w Empik Go!

Recenzje
Pluszowy miś
04
07.05.2020

Człowiek zaczyna żyć, gdy zaakceptuje siebie i swoją przeszłość.

Recenzje
Bordertown. Lalkarz
05
07.05.2020

Na podstawie książki powstał fiński serial kryminalny, dostępny na platformie Netflix

Recenzje
Dziennikarz
06
27.04.2020

Dynamiczna historia wciągająca od pierwszej strony.

Recenzje
Stewardesa
07
03.03.2020

Cassandra Bowden, stewardesa, doskonale zna poranki spędzone na gigantycznym kacu.
Łatwo popada w ciągi alkoholowe, a to, że od czasu do czasu urwie jej się film, nie jest już
żadną nowością.

Recenzje
Mroczne jezioro
08
27.02.2020

W niewielkiej górskiej australijskiej miejscowości detektyw Gemma Woodstock podejmuje śledztwo w sprawie zabójstwa Rosalind Ryan, młodej nauczycielki z miejscowego liceum.

Recenzje
"W umyśle mordercy", czyli polski "Mindhunter"...
09
02.01.2020

W jaki sposób pisać o zbrodni? Sztuką jest nakreślić cienką niekiedy granicę pomiędzy prawem a bezprawiem. Potrzeba do tego wyobraźni, umiejętności sporządzania intryg. Ale psychopatyczni bohaterowie znani z kart powieści czy filmowych kadrów istnieją naprawdę. Postanowił przyjrzeć się im doktor Łukasz Wroński.

Recenzje
"Pokrzyk", czyli koszmar na jawie...
10
29.12.2019

Lipowo to na mapie polskiego kryminału miejscowość wyjątkowa. Siedlisko zła, gdzie zapisano niejedną tajemnicę, a historie z obyczajowej codzienności potrafią przeradzać się w koszmar na jawie. Katarzyna Puzyńska jest władczynią tej szczególnej krainy, o czym świadczy „Pokrzyk", najnowsza powieść z bestsellerowego cyklu.

Recenzje
A gdyby jutra miało nie być? Poznajcie fantastyczną "Pieśń o Warszawie"
11
15.12.2019

Miasto, czyli miejsca, ale przede wszystkim ludzie. Nie wszystko i nie wszystkich da się ocalić od zapomnienia. Zwłaszcza w świecie, który został dotknięty nuklearną zagładą. Do tego właśnie odnosi się Dominika Tarczoń w swojej niezwykle sugestywnej „Pieśni o Warszawie". Ciekawej treściowo, eksperymentalnej formalnie. Bo kryminał łączy się tutaj z fantastyką i dramatem obyczajowym.

Recenzje
Zło czai się w ukryciu, czyli "Miasteczko Anterrey. Znamię"
12
09.12.2019

Miejsca, które znamy – tylko pozornie. Ludzie, których ufamy – przynajmniej w teorii. Emocje – niejednoznaczne, skontrastowane. I zło, które budzi się w ukryciu... o tych tematach, między innymi, pisze Daniel Radziejewski w swoim „Miasteczku Anterrey...". Historii niezwykle udanej.

Recenzje
Cywilizacyjne szaleństwo i przeklęta prawda, czyli "Rok szczura"
13
09.12.2019

Prawda, czyli zgodność z rzeczywistością. Kłamstwo, a więc celowe zatajenie faktów. Zbrodnia... zatem przekroczenie jakichkolwiek norm. I odebranie godności... lub życia. „Rok szczura" Marty Guzowskiej to powieść, w której nic nie jest do końca oczywisto, przez co wszystko jest tak diabelsko fascynujące.

Recenzje
Demoniczna prawda zakopana w przeszłości, czyli "Sarkofag"
14
01.12.2019

Jakie tajemnice zapisano w historycznych grobowcach? Czy namiętność zawsze prowadzi do zguby? Co z walką w imię sprawiedliwości, gdy opresyjny system nie pozwala na zachowanie prywatności? Nad tymi kwestiami zastanawia się Jacek Ostrowski, który na kartach „Sarkofagu" udowadnia, że jest nie tylko mistrzem w kreśleniu zbrodniczych intryg, ale również doskonałym obserwatorem rzeczywistości.

Recenzje
Upiory wojny, czyli tajemnice "Miasta duchów"
15
07.10.2019

Hitlerowskie Niemcy jesienią 1944 roku – mimo że chylą się ku ostatecznemu upadkowi – to wciąż budzą trwogę. Strach i przerażenie, czyli emocje, które często prowokują do najbardziej makabrycznych zbrodni. Dowodów szukać należy w „Mieście duchów", najnowszej powieści retro-kryminalnej Krzysztofa Bochusa. Niebywale kunsztownej, symbolicznej. Po prostu czarownej.

Recenzje
Zakazane uczucie, nieczyste sumienie i zbrodnia - oto "Warszawianka"
16
07.10.2019

Czar dawno minionego świata. Gdy słowa niosły ze sobą wartość. Gdy elegancji towarzyszył honor. Gdy wolna Polska była jeszcze marzeniem... „Warszawianka" Idy Żmiejewskiej to niezwykle interesująco pomyślany kryminał w stylistyce retro. Zapisano w nim pasję, wiedzę, tajemnice i namiętności. I zbrodnię, rzecz jasna, która związana jest...

Recenzje
Niebezpieczny kameleon - "Sekret antykwariusza"
17
22.08.2019

Człowiek to istota, która potrafi zaadaptować się do najbardziej nawet ekstremalnych warunków. Zwłaszcza gdy jest przyparty do ściany. A w takiej sytuacji znajduje się główny bohater „Sekretu antykwariusza", nieoczywistej powieści spod znaku kryminału i thrillera psychologicznego.

Recenzje
6 głównych powodów, dla których warto oglądać serial "Mindhunter"
18
18.08.2019

Jest rok 1979. Dwóch agentów FBI zostaje wyznaczonych, aby przesłuchać osadzonych w więzieniu seryjnych morderców i wykorzystać pozyskaną wiedzę do zamknięcia nierozwiązanych spraw... w ten właśnie sposób zaczyna się "Mindhunter", wyjątkowy serial wyprodukowany dla Netflixa, w którym kryminalne sprawy łączą się z thrillerem psychologicznym. Co wyróżnia produkcję na tle innych historii?

Recenzje
Bestsellery
Zobacz najpopularniejsze tytuły
Wydarzenia
Zobacz ostatnie wydarzenia ze świata kryminału

Ostatnie komentarze

Dodano przez: KamilJakiśtam

Polecani autorzy

Marta GuzowskaJacek OstrowskiKatarzyna KacprzakMałgorzata RogalaGrzegorz KalinowskiAlek Rogoziński

ul. Borowskiego 2 lok. 205
03-475 Warszawa

Dane kontaktowe:

+48 22 416-15-81
kontakt@czytamykryminaly.pl 

Newsletter:
Zapisz się do newslettera i otrzymuj
najświeższe informacje ze świata kryminałów.
Zapisując się na newsletter, akceptujesz politykę prywatności
Token
© Czytamy Kryminaly - All Rights Reserved.